headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Als de reis geboekt is, kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het oefenen van de Mambo en de Salsa & wat woordjes Spaans, en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er natuurlijk ook een paar belangrijke zaken die je vooraf moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

Reisdocumenten
Cuba arrivalsJe hebt voor Cuba geen visum nodig, wél een toeristenkaart. Deze wordt door OutSight verzorgd en krijg je bij de reisbescheiden toegestuurd. Deze kost op dit moment 29 euro en is max. 30 dagen geldig. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, raden we je aan contact op te nemen met de ambassade om de voorwaarden te checken.

 

Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. (TIP: scan je belangrijke papieren in en stuur het naar je eigen e-mailadres! Je kunt dan altijd en (bijna) overal kopieën uitdraaien.)  Ook extra pasfoto’s zijn altijd handig.

 

Verplichte verzekering
Sinds 2010 geldt in Cuba een wet die buitenlandse reizigers verplicht een geldige reisverzekering te hebben, inclusief dekking van medische kosten in Cuba. Bij aankomst in Cuba dien je hiervan een bewijs te tonen. De Cubaanse regering stelt als voorwaarde dat de verzekeringsmaatschappij is erkend door de Cubaanse overheid. Als je geen bewijs van de verzekering kunt tonen of als jouw verzekeringsmaatschappij niet door de Cubaanse regering is erkend, is het verplicht om op de luchthaven een Cubaanse verzekering af te sluiten.
Als je bij OutSight je reisverzekering afsluit, ben je verzekerd via Allianz Global Assistance. Deze reisverzekeringen (met dekking van medische kosten) zijn erkend door de Cubaanse regering. Je kunt hier online je premie uit te laten rekenen en een vrijblijvende offerte maken. Verzekerden van Allianz Global Assistance kunnen de benodigde verklaring telefonisch of per e-mail opvragen.

 

Wat moet je doen als je naar Cuba gaat? Als je reeds elders een verzekering hebt afgesloten, raden we je aan om contact op te nemen met je verzekeraar om te controleren of deze door de Cubaanse overheid is erkend. In dat geval kunnen zij een Engelstalige verklaring naar je opsturen. Als je bent verzekerd via Allianz Global Assistance wordt jouw verzekering erkend door de Cubaanse overheid. Let op: vraag de verklaring z.s.m. aan, zodat je hem op tijd ontvangt en probleemloos kunt reizen! Meer informatie ontvang je bij boeking!

 

Navigatie
Onze klanten ontvangen bij het ophalen van de huurauto in Cuba een wegenkaart. Mocht je toch liever een grote overzichtskaart hebben, of een reisgids met bv stadplattegronden, dan adviseren wij je deze voor vertrek, dus in Nederland, te kopen. In Cuba is het niet mogelijk ter plaatse een wegenkaart te kopen. Liever kaarten of een reisgids op je telefoon of tablet? Hiervoor zijn verschillende programma’s en apps beschikbaar, bijvoorbeeld Triposo, OsmAnd, Maps.me of City Maps 2Go. Een aanrader is HereWeGo, een zeer gebruiksvriendelijke gratis navigatie-app, beschikbaar voor Android en Apple. We raden je aan deze apps vooraf te downloaden, zodat je ze ter plekke offline kunt gebruiken.

 

Inentingen
Cuba, Inentingen
Inentingen worden wel aangeraden, maar zijn voor Cuba niet verplicht. OutSight adviseert je om uiterlijk 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of een andere instantie de meest recente informatie over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van
GGD Reisvaccinaties
,
Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam
of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere tip is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies te geven en eventueel Logo Thuisvaccinatiedirect te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Cuba.

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de Cuba wat neem ik mee?handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt. Vergeet in ieder geval niet het volgende:


-kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!
-wat snacks/muesli repen etc. Ondanks het groeiende toerisme, kan het in Cuba zomaar gebeuren dat je tijdens een reisdag onderweg weinig eettentjes tegenkomt. Dit wordt gelukkig wel steeds beter, maar we raden je aan om bv. zakjes noten, sultanas en/of andere snacks mee te nemen uit Nederland, want dit soort snacks zijn in Cuba niet overal te krijgen!

 

Parkeren bij de luchthaven
Cuba, voorbereiding voor je reis parkerenHeb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!


 

Kijk- en leestips!
Om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van films, leesboeken en goede reisgidsen.

 

Cuba voorbereiding reisReisgidsen
Cuba –  Lonely Planet (eng)
Cuba –  Marco Polo Reisgids (ned.)
Cuba –  ANWB Reisgidsen (ned.)
Cuba –  Capitool Reisgids (ned.)
Reishandboek Cuba –  Elmar Reishandboeken (ned.)
Cuba – Dominicus serie (ned.)
Insight Guide  Cuba –  Apa Publications (ned.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Cuba en andere reisgidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

Films
Buena Vista Social Club (1999) – Wim Wenders
Fresa y Chocolate (1994) – Tomás Gutiérrez Alea & Juan C. Tabio
Guantanamera (1995)  –  Tomás Gutiérrez Alea & Juan C. Tabio
¿Quién Diablos es Juliette? (1997) – Carlos Marcovich
Soy Cuba (1964)  –  Mikheil Kalatozishvili
Lagrimas Negras (1997) – Sonia Herman Dolz

 

Boeken
Standplaats Cuba  – Harjan Bos
Gebundelde reportages beschrijven hoe communisme en vrolijkheid hand in hand gaan
Mi Moto Fidel -Christopher P. Baker
Op de motor door het Cuba van Fidel Castro
Mango, salsa & socialismo – Youri Blieck
De auteur woonde 3 jaar op Cuba maar beschrijft één dag uit zijn bestaan op de ’groene krokodil’.
De ritselaars van Havana – Edwin Koopman
Journalist vertrekt naar Cuba om een bekende dissident te interviewen, maar raakt verstrikt in een web van geheimzinnige ontmoetingen……………..
Buena Vista: Cubaanse verhalen – div. schrijvers
Verhalen van Cubaanse schrijvers.
Het verloren paradijs – Dirk Koppes
Op zoek naar het andere Cuba: 20 interviews met Cubaanse jongeren over hun leven

 

 

Internet
Lonely Planet Cuba  informatie, met onder andere tips van andere reizigers
cuba.startpagina.nl  met veel links en een zeer actief forum
cuba-junky.com  Engelstalige sites met zeer veel info
www.nuevaprensa.org  Spaanstalig nieuws

Contact
close slider