headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Cuba

Cuba is met 11.000 km2 ongeveer twee maal zo groot als Nederland en België samen. Het eiland ligt in het Caribische gebied op minder dan 200 km ten zuiden van Florida. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan en de zuidkust aan de Caribische Zee. Cuba maakt deel uit van de zogenaamde  ‘Grote Antillen’, met onder meer Puerto Rico, Jamaica, de Bahama’s en Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek tezamen).

 

Het landschap is groen met uitgestrekte, vruchtbare vlakten, valleien en enkele bergachtige gebieden. Er zijn nationale en provinciale parken met grotten, rivieren, meren, bossen en tropische flora en fauna. In Cuba zijn veel suikerriet-, citrus-, koffie- en tabaksplantages te vinden. Ook zijn er op Cuba prachtige witte zandstranden met palmbomen te vinden en kun je op veel plaatsen prachtig duiken.

 

Taal
De officiële voertaal in Cuba is Spaans. Het wordt er als een dialect gesproken, waarbij woorden en zinnen nog wel eens ingekort worden. Veel mensen spreken ook Engels. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

 

Eten en drinken
Culinaire hoogtepunten kun je tijdens een reis door Cuba niet echt verwachten. Het Cubaanse eten is weinig gevarieerd. Een maaltijd bestaat over het algemeen uit varkens- of kippenvlees of vis met moros y cristianos: rijst (arroz) met zwarte bonen (frijoles negros); of congrís: rijst met rode bonen (frijoles colorados). In toeristenrestaurants en hotels kun je ook vaak garnalen (camarones) en kreeft (langosta) bestellen. Groenten zijn schaars en komen dan ook vaak uit blik. Fruit is wel overal verkrijgbaar.

 

De boniato (zoete aardappel) wordt veel gegeten. Yuca (in het Afrikaans ‘maniok’) is een populaire groente, bleek-geel en een beetje melig. Er wordt cassavebrood van gemaakt, zoals de Indianen al deden. Malanga is net zo’n soort populaire knol. Viandas is de verzamelnaam voor knolgroenten en groene bananen (plátanos verdes). Deze laatste worden ook veel gebruikt als groente -in plakken gebakken- (plátanos fritos) of als chips (mariquitas). In het oostelijk deel van Cuba, in Santiago de Cuba, worden ze geprakt: fufú. Het is een melig hapje, maar daar horen dan knapperig uitgebakken stukjes varkenszwoerd (chicharrones) doorheen, en dan is het heel lekker.

 

Het moet het hoofdbestanddeel van het voedsel geweest zijn van de guerrilleros in de Sierra Maestra.
De desserts in Cuba stellen niet zoveel voor. Het Cubaanse ijs is wel weer van erg goede kwaliteit en kun je bij de Copelia’s kopen die je overal in Cuba kunt vinden.
Verder kun je op Cuba heerlijke cocktails met rum drinken, zoals de Cuba Libre, Pina Colada, Daiquiri en de Mojito.

 

Paladares
Naast de restaurants -die van de staat zijn- kun je in Cuba steeds meer ook bij de lokale bevolking thuis eten, de zogenoemde Paladares. Prijzen zijn er een stuk lager en de kwaliteit van het eten is vaak beter dan bij de staatsrestaurants. Ook zal het vaak gebeuren dat de familie van de casa waar je verblijft, ook graag voor je zal koken. Als ze het zelf niet doen, is er altijd wel familie of buren die graag een maaltijd voor je maken!


Snacks onderweg

Ondanks het groeiende toerisme, kan het in Cuba zomaar gebeuren dat je tijdens een reisdag onderweg weinig eettentjes tegenkomt. Ook zijn er (nog) geen supermarkten. We raden je daarom aan om zakjes noten, zuidvruchten, koeken, sultanas en/of andere soorten snacks mee te nemen uit Nederland, want dit soort snacks zijn in Cuba niet te krijgen!

 

Feest- en gedenkdagen
Op Cuba zijn maar enkele feestdagen. De gedenkdagen zijn soms plaatsgebonden, soms leiden ze ook landelijk, net als bij de officiële feestdagen tot sluiting van winkels en tot het stilleggen van overheidsdiensten.

 

Feestdagen
1 januari –   Dag van de Revolutie
1 mei –   Dag van de Arbeid
25/27 juli  – Herdenking aanval Moncada Kazerne
10 oktober  –  Begin van de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog

 

Enkele gedenkdagen
28 januari   –  Geboortedag van José Martí
24 februari   –  Begin van de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog
8 maart  –  Dag van de Vrouw
19 april  –  Goede vrijdag
2 december  – Herdenking van de Landing van de Granma
15 december  – Stichting van Havana
Religieuze feestdagen worden op Cuba niet officieel gevierd.

 

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land moet je ook in Cuba goed op je waardevolle spullen letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dag rugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Indien je een partij zeer goedkope Cohiba of Monte Christo sigaren wordt aangeboden, kun je er vanuit gaan dat het geen echte zijn! Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.

 

Op Cuba worden wetsovertreders zwaar gestraft en de misdaadcijfers liggen er dan ook vrij laag. Toch moet je in sommige vakantiecomplexen en op drukke plaatsen zoals Oud Havana, uitkijken voor zakkenrollers en tasjesdieven. Ga ’s avonds niet in Oud Havana of het centrum de straat op; niet vanwege de misdaad, maar omdat er geen straatverlichting is en er nogal wat gaten in het wegdek zitten. In gebieden waar veel buitenlanders komen, is de toeristenpolitie meestal niet ver weg.

 

Typisch Cuba:

* Zodra je de toeristische gebieden verlaat, kom je terecht in een prachtige wereld waar op bepaalde punten de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de stroom elke dag wel een paar uur kan uitvallen! Een zaklamp meenemen is handig.

* De weg van Camaguey naar Sierra Maestra en de wegen rondom Baracoa zijn van slechte kwaliteit. Houd vooral hier dus rekening met langere reistijden.

* Bewegwijzering is schaars en soms erg verwarrend op Cuba. Langs de snelwegen staan vaak afritten niet eens aangegeven. De behulpzame Cubanen zijn wel erg handig voor het vinden van de juiste richting.

* In Cuba zul je veel lifters langs de weg zien staan. Ondanks het feit dat het een leuke manier is om in contact te komen met de lokale bevolking, adviseren wij dringend geen lifters mee te nemen in verband met het risico op diefstal.   * Als je de auto ergens parkeert, is het raadzaam iemand in te huren die “op de auto past”. In de grotere plaatsen zullen deze personen zich meteen aanbieden, en het is raadzaam hier gebruik van te maken (voor een kleine vergoeding).

* Cuba is een arm land. Er wordt dus soms gebedeld. Houd er ook rekening mee dat als je wordt gevraagd om iets te drinken met een Cubaan, je vaak wordt geacht de drankjes te betalen!

* Op fora (bv cubaforum.nl) vind je allerlei verhalen en tips van reizigers die vaak al meerdere keren naar Cuba zijn geweest. Een betere voorbereiding is er niet!

 

 

Contact
close slider