headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Hier vind je meer informatie over de Cuba geldzaken. Kun je pinnen in Cuba, moet  je veel cash meenemen, en dan dollars of euro’s? Wat is de lokale munteenheid en wat is de koers? Belangrijk om te weten voor je Cuba vakantie, goede voorbereidingen zijn belangrijk als je een verre reis maakt! Ook bij onze Cuba bouwstenen vind je informatie, bijvoorbeeld wat wel en niet inclusief is, op deze pagina gaat het vooral over de geldzaken!


Cuba geldzaken


Geldzaken
. Sinds 2004 worden Amerikaanse dollars officieel niet meer geaccepteerd in Cuba! Wissel dus geen euro’s voor dollars voor je vertrek, en koop ook geen Travellercheques in dollars. Je kunt dollars nog wel inwisselen, maar er zit een soort van boete op: 10% minder commissie. Niet handig dus, en zonde van het geld. Maar als je ze nog hebt, kun je ze gebruiken.

 

In Cuba zijn twee verschillende valuta: de Cuban Convertible Peso, CUC, een geldvorm speciaal voor de toeristen voor alle officiële betalingen en voor het kopen van geïmporteerde producten. Deze munt heeft een vaste waarde gelijk aan 1 US dollar en wordt in de volksmond nog vaak dollar genoemd! Daarnaast bestaat ook een lokale munteenheid, de lokale peso, oftewel ‘Moneda Naciona’l. Je kunt een paar euro of CUC omwisselen voor deze munt en dan zeer goedkoop kleine snacks kopen op straat of betalen in b.v. kleine koffiebarretjes!

 

 

Cubs geldzakenPinnen. Pinnen is wisselend mogelijk op Cuba!! Neem dus genoeg cash geld en een creditcard mee! Hier komt nu langzaam verandering in, het is op een aantal plaatsen mogelijk om geld te pinnen. Maar dit is dan alleen mogelijk met een VisaCard (creditcard) en niet met MasterCard, alleen kleine bedragen en tegen extra commissie. En je hebt dan de pincode van je creditcard nodig! We horen hier wisselende berichten over, dus: reken hier niet op en neem voldoende euro’s & een creditcard mee!

 

Cash geld. Het wordt daarom aangeraden om voldoende cash euro’s mee te nemen in niet al te grote coupures en geen beschadigde biljetten. Euro’s zijn over het algemeen gemakkelijk om te wisselen naar de CUC bij de bank, bij wisselkantoren en bij veel hotels. In toeristische gebieden zoals Varadero, Guardalavaca, Cayo Coco, Cayo Guillermo en Cayo Largo wordt de euro steeds meer een erkend betaalmiddel. Ook kun je onderweg je benzine vaak gewoon met euro’s betalen! Kom je in minder toeristische gebieden dan kun je de euro’s eerst omwisselen voor de CUC.

 

Creditcard. Bij hotels, restaurants, en tankstations kun je over het algemeen met creditcards betalen, mits het geen creditcards zijn van Amerikaanse origine zoals American Express en Diners’ Club. Je moet vaak hierbij je paspoort laten zien! Ook kun je soms cash geld krijgen met je creditcard. Je moet je hierbij dan ook legitimeren met je paspoort, en je moet altijd vooraf de commissie EN de koers checken want de commissie kan hoog zijn en de koers nadelig! En je betaalt een paar procent extra commissie!! Dit kan bij banken, en vaak ook bij je hotels. De koers zal over het algemeen slechter zijn in hotels, maar het gaat Cuba geldzakenvaak sneller en makkelijker dan bij een bank.

 

Vertrekbelastingen. De vertrekbelasting voor internationale vertrekken vanuit Cuba is inbegrepen in de ticketprijs.  (onder voorbehoud van wijzigingen).

 

Dan nog de volgende opmerkingen:
– Check altijd het bedrag dat je krijgt als je geld wisselt, ook bij officiële wisselplaatsen, banken en in je hotel. Cubanen hebben er veel voor over om aan de CUC (toeristenpeso) te komen.

– Wissel nooit geld op straat. Dit gaat vaak mis.
– Indien je aan het einde van je reis nog CUC overhebt, is dit buiten Cuba helemaal niets waard. Je kunt het eventueel op het internationale vliegveld terug wisselen in vreemde valuta. Het beste kun je het laatste gedeelte van je reis zo plannen dat je CUC-biljetten precies op gaan.

 

Bovenstaande informatie verandert vaak en is altijd afhankelijk van lokale wijzigingen. Indien je aanvullende informatie of je eigen ervaringen hierover aan ons kwijt wilt, ontvangen we dat graag. Intussen kun je altijd kijken op het forum op cuba.startpagina.nl, hierop wordt vaak gediscussieerd en informatie uitgewisseld over dit soort zaken, maar je snapt dat wij je deze externe site alleen als tip geven en dat we verder niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud hiervan!

 

Fooien. De Cubanen staan open voor fooien. Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan kruiers, restaurant- en hotelpersoneel en taxichauffeurs. De mensen werken vaak voor zeer schamele lonen. Ook zal je op een openbare parkeerplaats meestal een fooitje ‘moeten’ geven aan de bewaker van je auto. De Cubanen willen graag aan de toeristen peso’s komen, omdat ze daarmee allemaal luxe goederen kunnen krijgen die met de lokale peso niet te verkrijgen zijn. Ze zullen daarom soms hebberig en opdringerig overkomen maar bedenk dat veel goederen die wij normaal vinden, voor Cubanen nog steeds zeer moeilijk te verkrijgen zijn. Voor Cubanen is het verboden om geld aan toeristen te vragen. Ze kunnen hier zelfs een gevangenisstraf voor opgelegd krijgen. Er wordt momenteel veel gecontroleerd door de regering.

 

Cuba geldzakenPrijsniveau. Over het algemeen liggen de prijzen van maaltijden en drankjes ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland. De artikelen in winkels zijn vrijwel allemaal geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief vrij prijzig. Cuba is een arm land, houd er daarom rekening mee dat er schaarste aan middelen is. Daarnaast is de logica in prijzen soms ver te zoeken; een fles water kost meestal 1 toeristenpeso maar kan zomaar opeens 3 peso kosten. Dit is geen onwil van de mensen, ze hebben gewoon geen idee van de waarde van de toeristenpeso en denken dat alle toeristen toch onbeperkt over geld beschikken! Het is leuk om een paar euro`s om te wisselen voor de lokale Peso, Moneda Nacional, hiermee kun je op straat bijv. pizza`s, broodjes, nootjes en ijsjes kopen. Deze zijn dan erg goedkoop. De prijs van benzine is ca. 1,20 CUC per liter (2016).

 

Vragen over de geldzaken Cuba?
Bel dan tijdens kantooruren naar 020-6702656, of stuur ons je vragen of vakantieplannen per mail. We helpen je graag op weg naar Cuba!

 

Reisplannen naar Cuba?
Je kunt met onze Cuba bouwstenen je eigen Cuba reis helemaal naar wens samenstellen. Door de bouwstenen te combineren zoals jij dat wenst, maak je eenvoudig je eigen vakantie Cuba, helemaal naar wens! Teveel keuze? Bekijk dan de kant-en-klare -door ons samengestelde- Cuba rondreizen; gemaakt op basis van onze eigen jarenlange (reis-)ervaring, en voor elk wat wils.

 

Contact
close slider